Brød og kjeks uten gjær og sukker
For mange år siden sluttet jeg med både gjær og sukker i bakverk. Og hvetemel. Brød bakes med bakepulver og kjeks og annen snacks søtes naturlig med kokossukker, dadler, yacon, honning eller banan.
Det smaker godt og gjør kroppen godt.
Brød i langpanne -uten gjær
- 9 dl siktet speltmel
- 7 dl sammalt speltmel
- 2 dl speltkli (eller annen kli)
- Sesamfrø, solsikkefrø og linfrø - 5 ss av hver
- 6 ts bakepulver
- Litt salt
- 1 liter vann med 1 ss honning
Bland alt det tørre, og tilsett gjerne litt hakkede valnøtter, tørket aprikos, mandler eller gulrot. Ha i vann, rør godt og hell over i langpanne, dekket med stekepapir. Røren er ganske flytende.
Strø over litt olje, maldonsalt og sesamfrø. Sett formen inn i kald ovn. Stekes på 200 grader i 30 minutter. Del opp i biter og frys ned, smaker best rykende ferskt.
saftig brød med yoghurt
- 500 gr speltmel, varier med siktet og sammalt
- 2 ts bakepulver
- 1 ts salt
- 1 god neve solsikkefrø, sesamfrø og linfrø
- 3 dl naturell yoghurt
- 1 dl vann
Et klassisk sodabrød, hvor yoghurt og bakepulver sørger for et herlig saftig brød med sprø skorpe. Sett ovnen på 220 grader.
Bland alt det tørre, ha i yoghurt og vann, og rør sammen. Ikke jobb mye med deigen, rør lett og kna litt med hendene. Ha brødet i en form med bakepapir, dytt litt ned. Strø over litt urter om du ønsker.
Sett ovnen ned til 200 grader når du setter brødet inn. Stek i 25 minutter, ta brødet ut av formen og snu det. Stekes ferdig i 25 minutter.