Brød og kjeks uten gjær og sukker

For mange år siden sluttet jeg med både gjær og sukker i bakverk. Og hvetemel. Brød bakes med bakepulver og kjeks og annen snacks søtes naturlig med kokossukker, dadler, yacon, honning eller banan.
Det smaker godt og gjør kroppen godt.

 
 

Brød i langpanne -uten gjær

  • 9 dl siktet speltmel
  • 7 dl sammalt speltmel
  • 2 dl speltkli (eller annen kli)
  • Sesamfrø, solsikkefrø og linfrø - 5 ss av hver
  • 6 ts bakepulver
  • Litt salt
  • 1 liter vann med 1 ss honning

Bland alt det tørre, og tilsett gjerne litt hakkede valnøtter, tørket aprikos, mandler eller gulrot. Ha i vann, rør godt og hell over i langpanne, dekket med stekepapir. Røren er ganske flytende.

Strø over litt olje, maldonsalt og sesamfrø. Sett formen inn i kald ovn. Stekes på 200 grader i 30 minutter. Del opp i biter og frys ned, smaker best rykende ferskt.

 
yoghurtbrød.jpg

saftig brød med yoghurt

  • 500 gr speltmel, varier med siktet og sammalt
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 1 god neve solsikkefrø, sesamfrø og linfrø
  • 3 dl naturell yoghurt
  • 1 dl vann 

Et klassisk sodabrød, hvor yoghurt og bakepulver sørger for et herlig saftig brød med sprø skorpe. Sett ovnen på 220 grader.

Bland alt det tørre, ha i yoghurt og vann, og rør sammen. Ikke jobb mye med deigen, rør lett og kna litt med hendene. Ha brødet i en form med bakepapir, dytt litt ned. Strø over litt urter om du ønsker.

Sett ovnen ned til 200 grader når du setter brødet inn. Stek i 25 minutter, ta brødet ut av formen og snu det. Stekes ferdig i 25 minutter.